Náš špičkový konstruktér – Marek Votroubek

Votroubek_Marek
Marek Votroubek, konstruktér vřetenové sekačky Edwin Swardman

Po několika neúspěšných pokusech, kdy jsem konstrukci a vývoj sekačky svěřil konstruktérům ve firmách, které měly následně sekačku sériově vyrábět a pokaždé to dopadlo katastrofálně. Bylo jasné, že konstrukci  a vývoj musíme oddělit od výrobního závodu. Toto oddělení nám konečně umožnilo vybrat si konstruktéra podle našeho gusta. Proto jsem ve finále vybral osobnost – talent (mimo jiné osobnost roku 2009 podle MF DNES).

Když slabou stránku změníte v nejsilnější, hrozně moc to posune projekt kupředu. To platí i konstruktérovi vřetenové sekačky Edwin. Vsadili jsme na talentovaného a již mezinárodně úspěšného Marka Votroubka (24 let), který v současnosti studuje ČVUT Praha – fakultu strojní, obor Konstruování a části strojů.

Marek se však ještě na gymnáziu proslavil vynalézáním a konstrukcí robotů, na svém kontě má již několik speciálů. Takže někdo kdo dokáže uvažovat a vymýšlet jednoduše velmi složité mechanismy, neměl by mít potíže vymyslet něco tak jednoduchého, jako je sekačka na trávu.

Zatímco konstruktéři starší a střední generace se při konstruování Edwina pohybovali neustále v zaběhnutých klišé alá ATCO, Marek předvedl zjednodušující řešení, která přesně plní naše zadání a v mnohém naše představy posunul dál. Řešení, která mnohem lépe navazují na tradici a kvalitní řešení vřetenových sekaček. Tam kde ostatní bývalí konstruktéři Edwina přemýšleli stylem „jak velký má být čtverec“, tak Marek uvažuje stylem „je čtverec nejlepším řešením?“

Marek se svými spolupracovníky vyhrál 1. místo v nejprestižnější soutěži Intel ISEF středoškolských studentů z celého světa, obor „Engineering mechanical and electrical“ s řešením, které stálo pár tisíc korun a porazili tam 1500 ostatních projektů , které často spolupracovali s profesionály a na realizaci měli téměř „neomezený“ rozpočet.

To je způsob myšlení, který nás může posunout tam, kde chceme být, totiž na špičce ve výrobě a prodeji sekaček na trávu. Ano, lze udělat šunt za hodně peněz, lze snadno udělat i skvělou sekačku za hodně peněz, ale naším cílem je udělat nejlepší sekačku za cenu, kterou si bude moci dovolit každý. Sekačku, která bude mít záruku 10 let, sekačku, kterou může s nadšením používat amatér doma, ale i profesionál na golfovém hřišti. Naplňujeme naší filosofii.

5 Replies to “Náš špičkový konstruktér – Marek Votroubek”

  1. Hezké. Moc hezké. Člověk aby se bál, že zapomene smeknout čepici, když ho někde náhodou potká.
    Ale co takhle nějaká objektivní data o vaší supersekačce, nějaký ten výkres a tak, jak jsme my technici té nanicovaté staré generace zvyklí? Víte, nechci chodit na „setkání s konstruktérem“. Chci si nastudovat dokumentaci a poučit se, abych neumřel hloupý. Toť vše, milovník trávníků nejsem a ten kousek, který potřebuji posekat zvládnu v klidu klasickou rotační sekačkou z Baumaxu za pár korun. 🙂

Komentujte...

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.