Horazio Pagani a jeho přístup

Pagani Huayra - nejdražší auto světa
Pagani Huayra – nejdražší auto světa

Včera jsem celkem náhodou viděl na ČT2 dokument Vznik nejdražšího auta světa (VIDEO do 16.9.2014). Je to příběh technické anabáze, kdy se Horazio Pagani snaží skloubit techniku s uměním. Jedná se o vývoj supersportovního auta Pagani Huayra.

Popravdě, kdybych v TopGearu nezaznamenal, že nejrychlejší supersport je Pagani Zonda, tak bych ani nevěděl, že tato značka aut existuje. Je to přeci jen trošku mimo můj zorný úhel. Ani mě tak neuchvátilo auto samotné, i když musím uznat, že je skvělé. Ale co mě dostalo, je přístup majitele a zakladatele Horazia Pagani. Ano, nejde srovnávat vývoj auta za 1 milion Eur a sekačky za 1500 Eur. Ale jde srovnávat přístup a způsob myšlení.

Celkový koncept výroby, zcela odpovídá tomu, kam se Swardman nyní dostal. Vývoj, zkoušení a finální montáž pod vlastní střechou. Stejně jako u Pagani.

Snaha Paganiho o vlastní spokojenost s produktem? Naprosto pochopitelné. Dělám to pro svou radost, proč bych to měl šidit.  Kdybych chtěl udělat sekačku za 100 tis Eur, postupoval bych naprosto stejně. Moje ambice je však, aby se Edwin přeci jen prodával v tisících a ne v desítkách. Proto nemáme titanové šrouby, ale jen nerezové dle ISO.

Vývoj originálních řešení? Pagani i Swardman to dělají stejně, nechceme kopírovat jiné výrobce. Chceme kopírovat přírodu a umělce.

Není problém prodat, je problém vyrobit. Vyrobit v kvalitě k vlastní spokojenosti. Tak to jsem včera slyšel v dokumentu a tvrdím to samé už nějakou dobu.

A bylo by toho víc. Určitě doporučuji dokument vidět, protože takhle odkrýt pozadí je úchvatné, nicméně přístup z mého pohledu naprosto správný a logický.

PS: A ještě jednu společnou věc máme s Paganim… Malou lahvičku na osvěžování vzduchu v kanceláři s vůní čerstvě posekané trávy… Nekecám, fakt taky před každým jednáním osvěžil Pagani vzduch tímto osvěžovačem. Já ho nakupuji od vědců z Austrálie. Odkud Horazio Pagani? To tam nezaznělo…

3 Replies to “Horazio Pagani a jeho přístup”

  1. Tomáši, byť Vás osobně neznám pouze z Vašich příspěvků, tak včera jsem si také při sledování toho dokumentu na Vás vzpomněl :-). Hezký den. Martin S.

Komentujte...

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.