Jak jsem se ocitl v technologické firmě v US

Jak jsem 10. srpna psal, United Stripes (US) je firma založená s cílem vyvíjet a vyrábět potřeby pro péči o trávník. Začali jsme výrobou ručního nerezového nářadí, což byl skvělý krok, v Česku je o něj zájem velký a již chystáme export do zahraničí. Dále vyvíjíme postřikovač pro středně velké trávníky, jehož vývoj jsme však zatím pozastavili. Vše se rozběhlo tak, jak to je u podobných „trávníkářských firem“ obvyklé. A najednou je ale vše jinak.

United Stripes je český technologický startup.

Jak zlevnit vývoj

Klasická výroba probíhá od nepaměti tak, že mám nějaký základní kus materiálu a z něho odstraňuji části až do požadovaného tvaru či vlastností, například broušením, frézováním, vrtáním… Tak funguje výroba u všech výrobců sekaček. U vývoje nové sekačky, a nejen sekačky, je tento postup nákladný a pomalý, protože musíte čekat na dodavatele, ten obvykle musí čekat na základní materiál a prostor na obráběcím stroji. Takže navíc platíte i za materiál, který se odstraní a skončí v odpadu.

Protože chceme vyvíjet a vyrábět jinak, chceme dělat věci efektivněji než ostatní, tak jsme novou vřetenovou sekačku začali od počátku konstruovat tak, abychom využili 3D tisk. Ten plán se vyplatil, protože to zrychlilo výrazně vývoj, snížilo náklady a snížilo to i závislost na dodavatelích a do budoucna při využití v sériové výrobě snížíme požadavek na lidskou práci.

Jsme výrobci 3D tiskáren

Postupem času jsme vyzkoušeli několik výrobců 3D tiskáren, několik typů konstrukcí tiskáren a několik druhů řízení a pořád jsme se potýkali s nějakými potížemi. Tento boj o kvalitní 3D tisk vyvrcholil tím, že jsme si před 3 měsíci řekli, že bude nejlepší si vyvinout a vyrobit vlastní průmyslovou 3D tiskárnu. A to se nám povedlo! Mezitím jsme na ní již získali i další zájemce, takže to je dokonce i produkt určený k dalšími prodeji. A vypadá to, že se nám opět podařilo vyplnit mezeru na trhu – tentokrát 3D tiskáren pro průmysl.

Postavit výrobu sekaček z nemalé části na 3D tisku je super, a dvakrát super, je když si 3D tiskárny sami vyrábíte. Třeba to bude tak, že se náhradní díly na sekačky nebudou po světě posílat z mateřského závodu v krabici, ale budou se tisknout přímo v servisu.

Jsme výrobci golfového vozítka

Náš vývojový tým přinesl do firmy i zakázku na vývoj a možná i výrobu golfového vozítka nové generace. Se zkušenostmi našich vývojářů nebyl vývoj takového stroje žádný extra neřešitelný oříšek, ale nebyla to ani hračka. Obdobných longboardů, hooverů a jiných sexy dopravních prken je plný Kickstarter a Indiegogo, kde lidé získávají přes crowfounding miliony korun na vývoj a zahájení výroby. My jsme to zvládli za pár švestek.

Ani toto vozítko není krok stranou od sekaček. Každá zkušenost s vývojem se promítá do vývoje našich sekaček, každý postup je řešen tak, aby byl přínosem pro sekačky.

Obdobný produkt golfového vozítka sice již ve světě funguje, ale jeho masivní rozšíření naráží na ekonomiku provozu, která je limitovaná jeho konstrukcí. Kolegové vývojáři tento rubikon překročili a teď nebrání nic tomu, aby využívání tohoto vozítka dosáhlo masivního rozšíření.

Je pravděpodobné, že dříve začneme vyrábět golfové vozítko než vřetenovou sekačku, protože technologicky je sekačka výrazně vyšší level.

Mechatronická vřetenová sekačka na trávu

Abychom vytvořili jinou technologickou úroveň vřetenové sekačky na trávu, a tím snížili náklady na její provoz, snížili fyzickou námahu při jejím používání a zvýšili kvalitu odvedené práce, nesmíme mít strach z ničeho.

Kombinace a dokonalé propojení elektroniky a mechaniky se u strojů označuje jako mechatronika. Například vozy Tesla jsou označovány za dokonalý mechatronický výrobek.

Kolik výrobců mechatronických strojů pro běžného spotřebitele znáte? A kolik z nich si dělá vlastní vývoj? A kolik z nich jsou české firmy?

Ano, můžeme se na to dívat tak, že vyrábíme „jen“ sekačky na trávu. Jenže tráva roste, a tím pádem se také seká, po celém světě! A pokud si osvojíme vývoj mechatronických strojů úrovně vřetenové sekačky, je skutečně už jen málo věcí, které bychom asi nezvládli vyvinout a vyrobit.

Mechatronická sériová výroba

Tyto naše zkušenosti s mechatronickými stroji chceme po ukončení vývoje první fáze sekaček využít pro vývoj a výrobu vlastních výrobních prostředků. To znamená, že si sami vybavíme výrobu tak, aby odpovídala přesně naším potřebám a představám. Dávat stroje do pohybu a řídit je, je pro nás v podstatě nyní již denní chleba. Chceme dosáhnout výrazné automatizace výroby, snížení fyzické práce při výrobě, snížením logistických požadavků na manipulaci, automatizovat testování, provádět automatizované zátěžové testy a výstupní kontrolu apod.

Naší výhodou, že nemusíme kupovat strojírenské řešení, které je pro účely výroby sekaček dosti naddimenzované a tudíž velmi nákladné. My si dokážeme automatizovat výrobu sami, vlastními prostředky, přesně na míru a za úplně jiné náklady. To bude mít zásadní vliv na naší výrobní cenu a světovou konkurenceschopnost.

Pokud náš konkurent bude chtít nahradit práci jednoho dělníka ve výrobě automatizací, bude ho investice stát několik milionů korun. My stejné úrovně automatizace dosáhneme za desetinu ceny. A navíc si provozní servis automatizované výroby vyřešíme sami, což je další finanční úspora. Je tedy velká šance, že v okamžiku, kdy se dostaneme na podobné množství produkce jako naši konkurenti, bude naše výrobní cena již výrazně nižší než jejich.

Tak kde tedy jsem?

Vidíte sami, těžko United Stripes v této fázi označovat za „pouhého“ výrobce sekaček na trávu. Náš hlavní program však skutečně jsou sekačky na trávu. A teď se reálně podívejme na ostatní výrobce sekaček na trávu, klidně po celém světě. Má některý z nich takto našlápnuto? Má někdo z nich takovéto technologické know how? Navštívil jsem několik výrobních závodů, i některé vývojové týmy. Ale to, co my zvládáme v pár lidech, tomu oni nejsou ani na hony blízko v mnohem větších týmech. Náš špičkový model vřetenové sekačky, není o generaci dál, je technologicky o dvě generace dál. To pro konkurenci nebude snadné dohnat.

Nepřipomíná Vám to něco? Třeba Teslu v roce 2010? Nikdo si jí nevšímal, nikdo jí nebral vážně. Ale ta firma radikálně změnila trh a potřebovala na to zhruba 10 let. Trh, který se nezměnil 100 let. Ať si myslíte o elektromobilitě cokoliv, tak nastal radikální posun od fosilních pohonů. A to bylo od začátku hlavním cílem Elona Muska.

Tesla vznikla v roce 2003, to znamená před 18 lety. Pět let potřebovali, aby se propracovali k výrobě roadsteru. A v roce 2012 se začal prodávat Model S, takže další čtyři roky. Musk s výrobou a prodejem aut neměl žádné zkušenosti, takže mnoho času požrala fáze učení se a poznávání. Já jsem si odbyl fázi učení se a poznávání ve Swardmanu, to mi zabralo 5 let. Takže, abychom změnili trh se sekačkami a to i díky rozvoji elektromobility a tudíž mnohem větší osvětě, bude trvat maximálně pět let.

V roce 2025 bude United Stripes celosvětově nejinovativnější tvůrce trhu se sekačkami na trávu. Nebojme se to říct United Stripes je technologický startup.

3 Replies to “Jak jsem se ocitl v technologické firmě v US”

  1. Výborný text a já za něj děkuji. Měnit věci k lepšímu a tvořit nové věci a principy je skvělé a úžasně naplňující. Dokonce bych řekl, že je to jedna z nejdůležitějších věcí, které zde na zemi můžeme dělat. Kéž by takových lidí, jako jste vy, bylo víc.

  2. Obdivuji Váš “tah na branku” a neutuchající entuziasmus. Rád bych Vás viděl jako předsedu vlády. Držím palce.

Komentujte...

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.