Hybridní sekačka jako hybridní auto

Někdy v roce 2016 jsem věděl, že budu chtít vytvořit zcela novou koncepci vřetenové sekačky. Protože v té době ještě nebyla důvěra v akumulátorové sekačky, ani auta nijak dobrá, považoval jsem jako za kompromisní řešení, že bude hybridní. To znamená, benzínový motor bude generovat energii, která se bude ukládat do malých baterií, z kterých se budou pohánět elektromotory. Dlouho jsem na této představě trval, obzvláště pokud má být sekačka určena i pro profesionální použití.

Zkušenost s hybridním autem

Před rokem jsem si koupil nové auto a zcela úmyslně plug-in hybrida, abych na vlastní kůži vyzkoušel výhody elektroauta, ale současně se nevzdal flexibilního provozu, na který jsme zvyklý se spalovacím motorem. Teď je mi to jasné. Hybridní auto je kompromis. Výrobně i provozně nákladný kompromis. Mám sice „elektroauto“, ale musím chodit na výměnu oleje, což při mém nájezdu je 3x za rok. Takže při provozu auta pět let budu s náklady na servis na hodnotě, jako bych si rovnou pořídil dražší elektrouauto typu Tesla Model 3. A to do toho nepočítám vyšší náklady na benzín, protože na baterie najezdím cca 1/3 svých kilometrů. Auto nemá žádné zásadní technické potíže, ale z logiky věci plyne, že čím víc součástek, tím větší šance na nějakou poruchu.

Hybridní sekačka – přijatelný kompomis?

Takže jsem si to vyzkoušel na vlastní kůži. No a když jsem s hlavním konstruktérem řešil zadání na profi sekačku, které stále bylo hybridní, už jsem si nebyl tak jistý, zda to je nutné dodržet. Promysleli jsme variantu hybrid a narazili jsme, že bychom museli řešit mnohem více věcí navíc, než u čistě akumulátorové verze sekačky, sekačka by byla komplikovaná, těžko bychom dosahovali originálního designu… Byl by to prostě kompromis mezi tím, co chceme.

Tesla to pochopila

I Tesla na začátku reálně řešila, že bude dělat hybridní auto, což jsem se dozvěděl až letos na jaře. Když si to zkusili, tak to vyhodnotili tak, že by si museli osvojit i všechny znalosti běžných automobilek v podobě motorů, palivových systémů, převodovek, rozvodů…, že je to mnohem složitější cesta, než vyrobit čistý elektromobil bez kompromisů. Cesta vedla přes efektivní elektormotory a účinnější baterie po skvělý software, který vše řídí. A myslím, že se jim tato cesta vyplácí. 🙂

I my jsme dospěli k tomu, že hybridní sekačka už pro nás není cesta. Ale to znamenalo, zajistit dostatečnou kapacitu baterií, sehnat správný elektromor, kde bychom eliminovali neefektivitu. Baterie ve větším množství jsou docela těžké a i objemné, obavu, že sekačka bude ošklivější než s benzínovým motorem jsme však záhy vyřešili.

United Stripes nedělá kompomisy

My v United Stripes vytváříme nejlepší sekačku na trávu na světě, tam prostor pro kompromisy musí být úplně malý. To je obtížné, obzvláště, když výroba musí zkracovat dodavatelský řetězec a veškerá výroba s vyšší přidanou hodnotou musí probíhat ve vlastní režii. To je strategický cíl a obzvláště zkušenost k Covidem, tento cíl jen potvrzuje.

Abychom se s tímto vypořádali, museli jsme spálit veškeré mosty umožňující cestu zpět. V jedné počáteční fázi, kdy převládalo více neznámých veličin, než těch známých, konstruktér poznamenal: „Když to nepůjde, tak se můžeme vrátit k předchozímu řešení, to je jistota.“ Okamžitě jsem zareagoval, „Pokud víme, že existuje lepší řešení, nikdy bychom z té sekačky už nemohli mít dobrý pocit, pokud bychom použili horší řešení. Cesta zpět neexistuje, to zvládneme!“

Některé věci lépe vidíte z vnějšku. Je dobré, když má někdo komu důvěřujete, znalosti z automotiv, protože to je můj vzorový obor, jak by moderní výroba čehokoliv měla probíhat. Já naštěstí takového experta mám v osobě mého spolužáka a kamaráda z univerzity Lukáše Novotného. Lukáš prošel díky práci v Ernst&Young intenzivní strategickou marketingovou prací pro BMW a Škodu Auto. Nyní působí jako hlavní konzultant International Data Corporation (IDC). S Lukášem nás nespojuje pouze přátelství, ale i to, že jeho táta byl profesionální trávníkář, a ředitel semenářské firmy.

Řešení, které nás dostalo na špičku první ligy

Trvalo to pár měsíců a náš tým to dokázal vyřešit. Zatím nebudu říkat, co to bylo, to si nechám na premiéru nové sekačky, protože to považuji za velkou bombu, která vznikla tak říkajíc na koleni. Nyní, když už to máme vyřešené, všichni v týmu to bereme docela automaticky, že to řešení máme, že jsme to zvládli. Dali jsme to! A to nám dodalo dost velké sebevědomí. Představa, že stejně bude postupovat kdokoliv z našich přímých konkurentů je úplně nereálná.

Zásada čínského generála Sun-c (cca 500 př. n. l.): Jestliže znáš svého nepřítele a znáš-li i sám sebe, nemusíš se bát o výsledek stovky bitev.

Komentujte...

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.