Sdílené zkušenosti, jak by měla sekačka vypadat

Dalo by se to nazvat – nad dopisy trávníkářů. Mám něco, co asi většina výrobců nebo přinejmenším ředitelů firem vyrábějících sekačky nemá. Mám totiž Vás! Věrné příznivce, nadšence, průkopníky.

Chcete křížence Allett a Swardman

Už když jsme ve Swardmanu vyvíjeli Edwina a Electru pracoval jsem s Vašimi poznatky z používání sekaček ATCO a Allett. Sdíleli jste se mnou Vaše zkušenosti. Rozhodující však byly moje osobní zkušenosti, nasekal jsem s ATCO přes milion metrů čtverečních a několik tisíc jsme jich odservisovali. A tyto poznatky jsme se snažili zapracovat. Když už se pak Edwin a následně Electra vyráběli, opět byly věci ke zlepšení. Dali jste nám zpětnou vazbu a většinu jsme odstranili a vyřešili, hned jak to šlo.

Co se týká Electry, odešel jsem ze Swardmanu rok poté, co jí začali používat první zákazníci. Žádné velké nedostatky v té době nebyly. Pokud se něco objevilo časem, bylo logické sekačku vylepšovat a těchto nedostatků se zbavit. K tomu je však potřeba zpětná vazba od uživatelů – ideálně přímá, vnímavý ředitel a schopný konstruktér. Pokud toto spojení nefunguje, nemusí být ani změny směrem k lepšímu, jak ukazuje zkušenost.

Protože naše nová vřetenová sekačka je v dost pokročilém stavu, aktuální podněty od Vás již nejde nyní zapracovat, protože pak by vývoj trval donekonečna. Ale mohu Vás uklidnit, že jsem Vás poslouchal pozorně, navíc, ne nadarmo jsem šel vloni osobně dělat servis vřetenových sekaček Allett a Swardman… 😄 Abych si znovu oživil bolavá i zdravá místa obou značek.

Vývoj nikdy nekončí

Před pár týdny mi zavolal jeden dlouholetý zákazník, který měl ode mě ATCO a následně i Swardman. Takových je Vás víc. Ale tento pán je strojař a fakt dobrý trávníkář. Hovor trval snad 45 minut a celou dobu mi popisoval, co by si přál, aby sekačka uměla, a jak by to technicky vyřešil. Ještě, že mě během hovoru neviděl, protože jsem se smál, jak přesně se naše zkušenosti a nápady shodují. Dokonce navrhl několik konkrétních odvážných řešení, které však již máme pár měsíců rozpracované, takže i odvaha nám nechybí. A dokonce navrhl i jedno nejodvážnější řešení. A přesně i o tom jsme v počátku uvažovali, ale nakonec jsme to u aktuálního modelu zatím zavrhli, ale pro další už s tím docela počítáme.

Nakonec ty klíčové připomínky mohu uzavřít a s klidem vyhodnotit, že tento pán bude s naším řešením spokojený.

Kolik za sekačku chcete zaplatit?

Sekačka ve finále může umět cokoliv, ale je nutné, aby byla i dobře prodejná. Protože vyrobit něco, co si nikdo nebude moci dovolit, nebo jen pár bohatých nadšenců, by asi firmu při životě neudrželo. Musíme prodávat a mít populární nabídku za rozumnou cenu.

Kolik byste za novou sekačku nejraději zaplatili?
a) do 10 000 Kč s DPH ( 8 264 bez DPH; 6 198 po odečtení provize 25% pro prodejce; výrobní cena tedy 5 578 Kč po odečtení konečného zisku 10% pro výrobce)
b) do 20 000 Kč
c) do 30 000 Kč
d) do 50 000 Kč
e) do 70 000 Kč
f) do 100 000 Kč
g) do 200 000 Kč
h) do 500 000 Kč

Sami si představte, co asi reálně za danou prodejní cenu včetně DPH by šlo do sekačky dostat, jakou kvalitu by mohla mít, aby její prodej ještě umožnil prosperitu výrobní firmě, tedy nám. Takže jako u varianty a) si můžete odečíst DPH 21%, marži prodejce, která se pohybuje kolem 20 – 30% a náš požadovaný konečný zisk např. 10%.

Když si vezmete, že cenu baterií nejsme schopní ovlivnit, nejsme schopní příliš ovlivnit ani cenu vstupního železa, plastů, laků, ložisek a dalších standardních položek, pak už nám na kreativitu moc místa nezbývá. Nesmí se zapomenout na fixní náklady – mzdy, nájmy, služby…

Tento problém je jasný, nelze čekat za cenu Dačie vybavení Rolls Royce. I tento úkol jsme hned od začátku vyřešili, není to sice nijak originální, ale asi byste to od nás v tuto chvíli nečekali. Dostupná sekačka a nadupaná sekačka? Řešení představíme na premiéře.

Nastavování cenových hladin, vnímání cen zákazníky, ceny konkurence, zvyklosti, odlišnosti na různých trzích, to jsou věci, které je nejlepší studovat podle velkého objemu dat. Můj kamarád Petr Žikovský mi i v minulých letech s tímto radil. Petr pracoval 14 let v IKEA na manažerských a řídících pozicích, takže má neuvěřitelné know-how a zkušenosti skutečně z obřího objemu dat. Aktuálně přijal novou výzvu a stal se Business Segment Leader v DoDo. Jeho zkušenosti jsou mi však dále k dispozici, protože fandí odvážným projektům, které mají svůj horizont daleko za českými hranicemi.

Při vývoji sekaček je potřeba sledovat trh, ale ani ne tak se sekačkami, ale se vším ostatním, co určuje nároky a možnosti kupujících. Klíčové jsou auta, domácí spotřebiče (proč se některým skvěle daří už 100 let?), pozemky, typy domů, které se staví… To vše beru v potaz, když si představuji sekačku, která by měla být úspěšná v následujících deseti letech.

Věřím, že Vaše přání splníme, sekačkou Vás potěšíme, ale ještě raději nadchneme.

7 Replies to “Sdílené zkušenosti, jak by měla sekačka vypadat”

  1. Ty cenovky z pohledu výrobce a inovátora chápu. Na druhou stranu je potřeba vzít také v potaz ekonomické možnosti lidí. Považuji se za cca vyšší střední třídu, ale dát 60-70 tis. Kč za sekačku je i pro mě dost úlet. A také porovnat, co mi sekačka poskytne navíc oproti jiné vřetenové sekačce. Mám malý pozemek trávník asi 200 m2 (předpokládám, že takových trávníkářů nebude málo). Zatím používám ruční vřetenovou STIGA za 2.000,- Kč a vertikutátor ALKO za cca 3.000,- Kč. Jasně sekačka má svoje omezení, limity, nemá vertikutační ani vyčesávací nástavce, ale svoji práci si na těch 200 m2 udělá dobře. Už teď mám trávník celkem slušný (pravidelně hnojím, vertikutaci 2x ročně, aerifikaci 1x ročně). Rád bych samozřejmě snovou sekačku, ale musím koukat na svoje ekonomické možnosti a na poměr/výkon. A tam pořád nějak váhám jestli mi ta „dokonalá“ sekačka přinese 10-15x více užitku, když už bych těch šílených cca 60-70 tis. Kč někde „vyškrábl a obětoval“.

    1. Tomáší, a z čeho jste vydedukoval, že naše sekačka bude v této cenové relaci? Jinak moc děkuji za Váš názor. Vaší úvahu chápu. Nicméně mylsím, že takto se obvykle neselektují. Protože jaký máte mobil? Ten nejlevnější? A kolikrát je lepší? A auto také máte to nejlevnější? Přeci na to dojíždějí do práce by stačila 15 let stará ojetina. Přál bych si vyrábět skvělou a hodně prodávanou sekačku za 5000 Kč a přitom na každé vydělat 2000 Kč. Jen mám obavu, že to nejde. A v tom případě mohu konkurovat roboticky vyráběným sekačkám v Číne, které stojí 2000 Kč a nemám šanci přežit první rok. Anebo přinesu inovaci a něco originálního, pak ale nebudu schopen konkurovat cenou… Zkuste se podívat na české výrobce jízdních kol, myslím, že tam je paralela.

      1. Dobrý den pane Šeno, cenu jsem odhadoval. Pokud bude nižší budu velmi rád. 🙂 Všechny ty Vaše argumenty chápu a beru je. Jen to srovnání s mobilem nebo autem – souhlasím, ty nejlevnější nemám, ale tam za prvé jsou to věci denní potřeby a u nich je právě ta dost vysoká přidaná hodnota. Tu STIGU jsem si koupil ne protože byla nejlevnější, ale protože si ji lidé hodně chválili a to se mi potvrdilo (mimochodem mi leží v garáži asi 2 roky používaná akumulátorová vřetenová sekačka GARDENA 380 Li za 10 tis. Kč, kterou jsem měl předtím, ale nebyl jsem s ní spokojený). Každopádně Vám velmi fandím, moc se na sekačku těším a rád bych si ji koupil. Ale upřímně se bojím té ceny. Tak trochu lobbuji. 🙂 Mějte se fajn a přeji hodně štěstí.

  2. Dobrý den,
    Pro optimální prodejní úspěch je nutné zůstat maximálně v cenové hladině s etalonem trhu Allett Kensington 20, ať už bude se spalovacím nebo bateriovým pohonem.

    Vertikutace, resp vertikutační kazeta nefunguje srovnatelně s jednoúčelovým benzínovým vertikutátorem ani na Alletu ani Swardmanu a pochybuji, že bude fungovat jinde, ale můžete to zkusit, od toho tu jsme :).

    Co se mi líbí na Swardmanu je jednodušší aretace výšky pokosu oproti Alletu.

    1. Dobrý den, děkuji za názor. Aktuální cena Allett Kensington 20 je 60 tis. s DPH. A podle mě se od ledna zvedne o dalších 5 až 10%. Průměrná mzda je 38 275 Kč. Takže na pořízení potřebujete pracovat cca 6 týdnů. V Německu to je cca 3 týdny. Takto to bylo i před deseti lety.
      Když Tesla nastavila cenu modelu S, tak to bylo pro většinu lidí nedostupné, a je dodnes. Ale díky těm pionýrům, kteří na to měli, mohla Tesla vyvinout menší a levnější modely pro širší skupinu zákazníků.
      Základ je prodávat tak, aby firma mohla fungovat a přežila. To je pro začátek pro mě základní kritérium. Protože, pokud toto kritérium nesplníme, budeme potřebovat další kapitál a kdo nám ho asi poskytne? Banka to nebude. Bude to nejspíš investor. A co za to bude investor chtít? Podíl. A co mu podíl umožňuje? Mluvit do chodu firmy, do produktů, do vývoje… A co bude chtít? Rychlou návratnost svého vkladu. To je zcela legitimní.
      Já se však této oblasti chci vyhnout v zájmu zákazníků.
      Mohu Vás uklidnit, cena ještě není určena. Je to i díky turbulentnímu vývoji cen materiálů a dopravy v posledních měsících. Co je určeno, to je, že víme pro koho sekačku vyvíjíme. A o svých zákaznících vím cekem dost… 🙂

  3. Zdravím vás Tomáši, mám již druhou vřetenovou sekačku. Původní Balmoral 17 jsem miloval pro její motor Honda a velmi nízkou spotřebou. Bohužel jsem jí musel prodat spolu s rodinným domem neboť kupující trval na tom, že chce mít trávník jako jsem měl já. To, že následně s angličana nechal udělat louku je už věc jiná. Již cena této sekačky byla vysoká ale vzhledem k pravidelnému servisu a broušení vydržela a stále drží již 14 let. Nyní jsem si zakoupil Allet Kensington 20 s motorem B&S a je to velký rozdíl především ve spotřebě. Zdá se mi i velmi malý koš oproti Balmoralu, příslušenství v podobě výměnných kazet je také raketka ale stále je to jediná sekačka co má svůj význam. Zatím jsem jí použil jen dvakrát neboť jsem si nechal zhotovit nově setý trávník a firmě se to moc nepovedlo, firma slíbila, že na základě vašeho doporučení přijede opravit svou prác a trávník přeseje ale bohužel k tomu dosud nedošlo. Už mě nějak nebaví stále někoho honit aby dělal správně svou práci a rozhodl jsem se, že si to příští rok udělám raději sám a na tyto firmy se nebudu spoléhat. Vidíte to sám ve svém e-shopu co si vše nakupuji abych nebyl závislý na těchto firmách. Jen se zmíním, že jsem zaplatil za trávník 100 tisíc a jsem sousedům pro smích. Trávník je opravdu velmi špatný. Záměrně nejmenuji zhotovitelskou firmu, neboť vy jí znáte a děláte jí poradce. Jsem zvědav s čím příjdete na trh a držím vám samozřejmě palce. Věřím, že nová sekačka bude number one pro toto století. ZK

    1. Dobrý den Zdeňku, děkuji za Váš čas a sdílené Vaší zkušenosti. Věřím, že nová sekačka přinese více konkurence na stávající trh a zákazníkům nový zážitek z péče o trávník.
      To, že někdo říká, že mu dělám poradce, neznamená, že se se mnou radí, případně, že se mými radami řídí. Myslím, že moje snaha mít i zakládání trávníků v naší nabídce jasně reflektuje mojí nespokojenost se službami na trhu.
      Ať se Vám daří a tráva roste.
      Tomáš

Komentujte...

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.