Ohlédnutí za 2021

Plnou parou vpřed!

Začátek roku byl dosti hektický a ne úplně vše vycházelo podle představ. Proto jsem neměl ani náladu, ani sílu se podívat zpět, ohlédnout se za rokem 2021.

Tak aspoň dnes to vezmu trošku ve stručnosti. Vás moje čtenáře a zákazníky beru jako naše akcionáře. Proto mi přijde samozřejmé zveřejňovat informace o tom, jak naše firmy fungují, jak se nám daří či nedaří. Jsme maximálně transparentní a své výsledky se nebojíme prezentovat.

Účetnictví a výkazy za 2021 ještě nejsou uzavřené, takže toto jsou jenom taková hrubá čísla. Finální uzávěrky samozřejmě zveřejníme v obchodním rejstříku.

GREENKEEPING – 2021

Pod hlavičkou firmy Greenkeeping s.r.o. provozujeme dva eshopy ŠENA shop a Centrum Vřetenových Sekaček.

ŠENA shop přijal v roce 2021 celkem 4708 objednávek, což je o 52% více než v roce 2020 kdy to bylo 3097 objednávek. Hrubá hodnota objednávek vč. DPH byla vloni 16 431 142,81 Kč, což je o 60% více oproti 2020, kdy to bylo 10 252 935,67 Kč.

Centrum Vřetenových Sekaček (CVS), které zahájilo provoz v září 2020 přijalo vloni 569 objednávek, což je nárůst o 400% proti 2020. Když porovnáme pouze stejně dlouhá období září až prosinec, tak je nárůst cca 100%. Hrubé tržby dosáhly výše 2 372 323 Kč oproti 347 049 Kč za 2020. To není špatné, ale až letošní sezonu považuji za skutečně plnohodnotnou, už půjde porovnávat 12 měsíců proti 12 měsícům roku 2021.

V součtu obou eshopů byl růst tržeb meziročně cca o 82%. Škoda, že jsme to nezakulatili na 100%, vypadalo by to lépe 🙂

Tým neuvěřitelně posílil

Greenkeeping zaměstnával v průměru 3 lidi, v první půlce sezóny z toho byl jeden brigádník. Na základě čísel prvního pololetí a plánů na letošní rok, jsem v červnu rozhodl o přijetí nového kolegy Petra Kováře, který by se na plno věnoval CVS. Od srpna nastoupil a skutečně se stal zásadní posilou. Takže konec roku jsme zvládli ve složení Věrka Krejčová, Petr Kovář a já.

Především to je však Věrka, která odtáhla loňskou sezónu skvěle a neuvěřitelně pozitivní recenze ŠENA shopu a rychlost expedice jsou především její práce.

Když roční obrat rozdělím na tři lidi, tak výše uvedený hrubý obrat vychází cca 6,2 milionu na zaměstnance. Což čistý obrat bez DPH a dalších očištění může být cca 4,7 milionu/zaměstnanec. A to mi přijde pořád ještě slušné. Tím, že druhá půlka sezóny byla zřetelně slabší než ta první, tak samozřejmě přijetí nového kolegy toto číslo výrazně zhoršilo, protože bychom určitě zvládli konec roku i ve dvou. Beru to jako investici, která nám sice zhoršila hospodářský výsledek 2021, ale má velký potenciál růstu pro rok 2022.

Když mám ambiciózní plán dalšího růstu na všech frontách, je potřeba především posilovat personálně. A jak často se naskytne člověk, který chce pro vaší firmu pracovat, měli jste možnost ho rok a půl před tím sledovat, má zkušenosti v oboru, je slušný, komunikativní, velmi ochotný? No právě, je to výjimka. Takže jsem ani chvíli neváhal, zda ho přijmout už v létě. Zkušenosti se nezískávají přes noc. Cíl byl, aby Petr byl plně proškolený a měl dost zkušeností i se servisem vřetenových sekaček tak, aby sezónu 2022 mohl jet už naplno.

Naše slabina v 2021

Kde měl vloni Greenkeeping největší slabinu a kde jsme nedokázali zákazníky kvalitně obsluhovat? To bylo poradenství, konzultace, služby. Tedy moje parketa. Letos se to již nebude opakovat, protože jsme opět posílili. Tentokrát je to svým způsobem pouze logický krok, který už byl delší dobu na spadnutí. Od ledna se k nám po letech opět vrací do týmu Andrea Koderová (Blagoevová), která po devíti letech trávníkaření, pověsila sekačku na hřebík a své bohaté zkušenosti nabídne našim zákazníkům. Nikdo mě v Česku nedokáže zastoupit v oblasti trávníků, tak dobře jako Andrea. Za devět let se z ní stala sebevědomá trávníkářka, jejíž znalosti a zkušenosti překoná málokdo.

A letos chystáme ještě jednu posilu, která se od podzimu s námi pomalu sžívá a to je Kristýna Ježková, která má na starosti ekonomickofinanční agendu. Kristýna vystudovala statistiku na VŠE a celou kariéru se pohybuje v oblasti financí. Kristýnu znám od roku 1993 a bylo mým dlouholetým přáním mít na této pozici právě jí.

To znamená, že vloni touto dobou jsme byli ve firmě dva, nyní je nás pět. Firma může růst jen tak rychle, jak rychle se vám podaří schopné lidi umísťovat na správné pozice. V životě jsem nebyl nikdy víc přesvědčen, že mám kolem sebe jen ty nejlepší, jako právě teď. Nikdo nezaostává, každý je přínosem, každý dokáže ve své činnosti firmu posunout o minimálně jednu úroveň výš. Nikdo se nebrání změnám, změny jsou brány jako součást života.

Nedávám si extra cíle a spíš sleduji, abychom každý den dělali věci správně a každý den se trošku zlepšili. Co z toho bude nakonec za výsledek ukáže až konec roku 2022. Je však v našich silách dosáhnout čistého obratu přes 30 milionů.

UNITED STRIPES – 2021

United Stripes je naše druhá firma, která má na starosti vývoj a výrobu nejen vřetenových sekaček. Je to technologický startup.

Tam platí opak, na začátku roku 2021 nás bylo pět, teď jsme tři, ale… Ale je to velice proměnlivé, celkově na projektu pracuje už skoro desítka lidí, většinu tvoří softwaroví vývojáři a tým se neustále rozvijí a lehce proměňuje.

Hospodářský výsledek nakonec nebude vůbec špatný na to, že výroba hlavních produktů ještě nezačala, čisté tržby se pohybují kolem 1,8 milionu, podobně jako náklady. Bude ztráta, ale dle všeho jen v řádu desítek tisíc. Podařilo se nám v druhé půlce roku získat několik zakázek mimo náš hlavní obor, které vlily do firmy krev v podobě peněz. Ve finále ani příjem z kampaně na Hithit nebyl nevýznamný a byl nakonec velmi důležitým kamínkem do naší skládačky 2021.

Ostatně Hithit splnil i svůj hlavní cíl a to bylo PR a marketing. Když mi před pár dny zástupce jedné značky, s kterou spolupracuji, oznámil, že z 15 prodejců zahradní techniky, s kterými v poslední době mluvil, mu třináct řeklo, že Šena vyvíjí novou vřetenovou sekačku, tak to je docela dobrý zásah a povědomí o tom, co děláme. A to nemluvím o Vás, o našich stávajících zákaznících, každý den se mě po HitHitu někdo z Vás ptal, kdy bude sekačka…

Zahájení výroby

Pro oficiální představení sekačky a zahájení sériové výroby jsem si před pár lety dal dvě hlavní kritéria – přání, bez nichž nechci začít. První kritérium je stabilní tým. Druhé kritérium je kvalitní výrobní informační systém. Oboje je stále ještě v procesu ladění, takže zahájení výroby není dnes ještě na programu dne. Ale určitě jsme se za poslední dva měsíce zásadně posunuli, takže bych tomu ještě dva měsíce dal a uvidíme, jak si to sedne.

Berte to tak, že pokud cokoliv představíme a nebude na to navázána výroba, tak plýtváme energií nás všech a v druhé řadě ukazujeme konkurenci, na jaké úrovni jsme. Pokud něco představíme v sezóně, ani jeden konkurent není schopen reagovat dříve než za rok. A za jeden rok se dá stihnout nabrat slušnou rychlost.

O konkurenci toho prostě víme milionkrát více, než ona o nás. Tak proč se této výhody předčasně vzdávat? Vy to jistě chápete.

Namátkou Allett i Swadman trpí velkou fluktuací a personální nestabilitou, to nám hraje do karet. Protože s novými zaměstnanci se snižuje výkon těch stávajících, protože musí zaškolovat a podporovat ty nové. Navíc s těmi, co odešli se vytrácí i historické know-how firmy, což firmu často oslabuje.

Ani já nejsem nadšený, že náš tým se za rok proměnil, ale to je prostě život a podnikání. Plán je pouze plán…

Ale tak to je každému zcela jasné. A takto bych mohl pokračovat dál, proto se o nás vůbec nebojím a vím, že naše hvězda zazáří jasně.

Závěrem

Nevím přesně , jak hodnotíte naše působení Vy. Ale z výše uvedených čísel usuzuji, že máme Vaší důvěru a že máte chuť podporovat ambiciózní podniky, které staví na tom, aby jejich užitečnost a prospěch pro zákazníky byli vždy na prvním místě.

Děkuji Vám všem za důvěru, kterou jste nám v roce 2021 projevili a věřím, že letos Vám budeme zase o něco více užiteční a nápomocní než kdykoliv dříve.

PS1: Hrozně mě pobavilo, že se najde někdo, kdo zná můj příběh hodně detailně, a díky mě se stal sám i jeho součástí, a přesto moje současné počínání totálně podceňuje a v náš úspěch nevěří. To jsem z toho fakt jelen.

PS2: Našim konkurentům, kteří tyto řádky s oblibou čtou, jak v Česku, tak v Anglii, upřímně přeji, ať se jim daří a dál přicházejí s novými nápady. To je pro mě významný motor, jak jejich nápady překonávat a posouvat náš sekačkový obor kupředu, abychom tu ztrátu 20 let za opicemi rychle dohnali. A to vše k užitku a prospěchu zákazníků.

3 Replies to “Ohlédnutí za 2021”

Komentujte...

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.