Marek Votroubek – nejlepší konstruktér pracuje pro konkurenci.

S Markem Votroubkem jsme vyvinuli vřetenové sekačky Edwina i Electru. Je to podle mě stále nejlepší konstruktér jakého znám. A to se známe od roku 2013. V roce 2019 získal cenu German Design Award právě za vřetenovou sekačku Electra.

Světového úspěchu však Mára dosáhl již v roce 2009, kdy vyhrál se svými spolužáky v prestižní středoškolské soutěži Intel ISEF v nevadském Renu. Uspěli v konkurenci 278 týmů. Více o tomto úspěchu zde.

Nelze se zavděčit všem

Bylo zajímavé, že mnoho lidí mělo s Márou často problém, jak investoři, kteří mu neustále krátili odměny, tak lidé z výroby, kteří na něj sváděli všechny chyby. Přitom je Mára úplně nekonfliktní typ, který se vždy snaží maximálně vyhovět. Ano, také byly okamžiky, kdy jsem tlačil, aby věci byly rychleji či bez chyb, ale to je z mého pohledu banalita, vzhledem k celkovému přínosu.

Marek Votroubek, šéf konstruktér v United Stripes

Mára dělá externě konstruktéra pro Swardman, ale Swardman vyvíjí – nevyvíjí, takže jeho potenciál zůstává v sekačkách nevyužitý. Rozhodně to není spolupráce, která by Máru měla živit. Proto dělá několik dalších projektů – IC Systems.ai, což je nejpřesnější systém na trhu pro online statistiku pohybu návštěvníků nejen v obchodních centrech.

Další projekt je 360photo.cz, což je automatizované zpracování produktů ve 360° fotografii. A ještě pár dalších.

Všechno to jsou velmi sofistikované inovativní produkty, kde se snoubí chytrá mechanika s unikátním softwarem. Užitek těchto technologií teprve zákazníci začínají oceňovat. Oba tyto produkty mají jasně dokázaný zřetelný nárůst tržeb klientů, kteří je využívají.

Dobré vztahy a partner v US

S Márou jsme stále velmi dobří přátelé. Když jsem skončil ve Swardmanu, tak se zeptal, zda mi nebude vadit, že s nimi dotáhne vývoj fotbalové vřetenové sekačky. V klidu jsem ho ujistil, že bude lepší, když to dotáhne, že mi to nevadí. Mára mi i pomohl získat sídlo United Stripes v domě svého táty v Litomyšli, kde jsem cítil, že je pro vývoj a výrobu vřetenových sekaček dobrý potenciál.

Když jsme v US potřebovali vyřešit 3D tisk, protože tiskárny Průša byly malé a Trilab se potýkal s poruchami, tak jsem oslovil Máru, zda by s tím neuměl pomoci. A on souhlasil.

Museli jsme však najít model, aby spolupráce byla zajímavá pro obě strany. Což se snad podařilo vyřešit. Díky naší opětovné spolupráci jsme získali do US i další projekty, na kterých pracujeme a to je na příklad, vývoj a výroba elektrického golfového vozítka, kompletní vývoj a výrobu venkovních lavičkových setů pro Technologický Park Brno, 3D tisk náhradních dílů pro Bohemiatex, výrobu rámů na citilights panely pro IC systems a další jsou na spadnutí.

Mára je nyní partner United Stripes. Ano, Mára nedělá pro někoho, dělá poprvé produkty pro sebe. Věřím, že rozdíl bude znát právě na produktech samotných.

PS: Málo se o tom ví, ale po třech z našich spolupracovnících jsou pojmenované planety, jsou to právě Marek Votroubek, dále pak Jan Král a Filip Naiser.

Update: Od 9.5.2022 už Marek pro konkurenci nepracuje, Swardman s ním ukončil spolupráci.

4 Replies to “Marek Votroubek – nejlepší konstruktér pracuje pro konkurenci.”

    1. Dobrý den Josefe, děkuji za Váš zájem. Někdo Vám říkal, že vyvíjíme fotbalovou sekačku? Nevím o tom. Jakékoliv informace k našemu vývoji budeme zveřejňovat v okamžiku, kdy to bude aktuální a pro všechny strany užitečné. Pokud bychom měli něco, co chceme sdělit, sdělíme to. Věřte, že pilně pracujeme na tom, aby kosení trávníků bylo příjemnější. Nechceme se zařadit mezi firmy, které o vývoji mluví roky, ale nic nepředstaví. Takové firmy určitě v očích zákazníků ztrácí důvěryhodnost. Díky za pochopení.

      1. Omlouvám se, špatně jsem si to vyložil. Fotbalovou vřetenovou sekačku dokončuje pan Votroubek pro Swardman.

      2. V pořádku. Jen malá aktualizace od 9.5.2022 už Marek pro konkurenci nepracuje, Swardman s ním ukončil spolupráci. Tudíž i uvedení jejich fotbalové sekačky se opět pravděpodobně odkládá na neurčito.

Komentujte...

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.